Coğrafi Veriler
RUSYA

Başkent                      : Moskova
Yüzölçümü                  : 17.075.000 km²
Nüfus                          : 143,4 milyon
Konuşulan dil              : Rusça
Para Birimi                  : 1 Dolar=31,61 Ruble (Şubat 2003)
Etnik Yapı                    : Rus (%81,5), Tatar (%3,8), Ukraynalı (%3), Çuvayiş (%1,2), Başkort (%0,9),Beyaz Rusya(%0,8),  Moldovyalı (%0,7), diğer (%8,1)
Sınır Komşuları    :Azerbaycan, Belarus, Çin, Estonya, Finlandiya, Gürcistan, Kazakistan, Kuzey  Kore,Litvanya, Letonya, Moğolistan, Norveç, Polonya, Ukrayna.
Başlıca şehirleri   : St. Petersburg, Nijni Novgorod, Yekateringburg, Çelyabinsk, Volgograd, Omsk,  Novosibirsk, Krasnoyarsk, Vladivostok



NEDEN RUSYA : Dünyanın 6. büyük nüfusu ( yaklaşık 145 milyon ) ve yüzölçümü olarak dünyanın en büyük ülkesidir. Zengin orman kaynakları, doğal gaz, petrol, demir, bakır, nikel, altın, elmas ve diğer birçok değerli madenin varlığı ile önemli bir enerji ve hammadde ihracatçısıdır. Artan petrol fiyatları, hızlı kalkınma hamlesindeki Çin’in ihtiyaç duyduğu hammadde ve enerji sayesinde, hızlı büyüyen bir ülkedir. Son yirmi beş yılda yaşadığı değişimler ve yakaladığı istikrar ile yeniden bir dünya gücüdür. Enerji sektörü başta olmak üzere Nestle, Danone gibi büyük uluslararası yatırımcı firmaların cazibe merkezidir.
Rusya, yüksek petrol gelirlerinin devam etmesi halinde 2010’a kadar ekonomisini iki kat büyütmeyi hedeflemektedir. Ekonomik büyüme ücretlerle beraber tüketimi de arttırmaktadır. Ortalama ücretler 2000 yılında 80 dolar iken, 2003’de 250 dolara kadar yükselmiştir. Kazandığını tasarruf etmeksizin harcayan Rus halkı, talep canlılığını devam ettirmektedir. Marka tanıyan insanların sayılarının artmaya başlaması ile yeni markaların sektöre girmeleri giderek zorlaşmaktadır. Bu bakımdan Türk firmalarının pazara girmek konusunda geç kalmamaları gerekmektedir. 

NEDEN MOSKOVA : Çok uluslu firmaların ve global markaların yatırım merkezidir. Rusya'nın en zengin şehridir.  8000 dolarlık kişi başına düşen geliriyle tam bir Batı Avrupa kentidir. Yıllık 3,5 milyar Euro yabancı yatırımı çekmesiyle bir yatırım cennetidir. Ruslar batıda varolan her şeyi arzulamakta, batıda piyasaya çıkan her ürüne, zamanında ve kolay ulaşmak istemektedirler. Herkes için cazibe merkezi haline gelen Moskova bu özellikleriyle birmetropol kent oluyor. İçinde sonsuz fırsatlar barındırıyor.

İKİLİ İLİŞKİLER

Rusya’nın İhracat Yaptığı Ülkeler: İhracatta Almanya 9,2 milyar $ ile birinci sırada yer almaktadır. Bunu sırasıyla 5,5 milyar $ ile Beyaz Rusya, 5,2 milyar $ ile Çin, 5 milyar $ ile Ukrayna, 4,6 milyar $ ile A.B.D,  4,5 milyar $ ile İngiltere ve 4,4 milyar $ ile Polonya izlemektedir.
Rusya’nın İthalat Yaptığı Ülkeler: İthalatta ise Almanya 3,8 milyar $ ile ihracatta olduğu gibi yine birinci sırada yer almaktadır. Bunu sırasıyla 3,7 milyar $ ile Beyaz Rusya, 3,6 milyar $ ile Ukrayna, 2,6 milyar $ ile A.B.D, 2,1 milyar $ ile Kazakistan, 1,2 milyar $ ile İtalya izlemektedir.
Başlıca İhraç Ürünleri: Hububat, demir cevherleri, kömür, petrol ve petrol ürünleri, doğal gaz, keresteler, gübreler, maden cevherleri
Başlıca İthal Ürünleri: Taze ve dondurulmuş gıda maddeleri, sigaralar, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, deri giyim eşyaları, ilaçlar, makine ve teçhizat,  elektrikli ve elektronik cihazlar, otomobiller
Türkiye’den aldığı ürünler: Tekstil ve konfeksiyon ürünleri, deri giyim, ayakkabı, temizlik maddeleri, plastik torba ve çuval, domates, portakal, limon, tütün, şekerleme mamulleri oluşturmaktadır.
Türkiye’ye sattığı ürünler:  Doğal gaz, petrol yağları, taşkömürü, demir-çelik döküntü ve hurdaları, petrol- bitümenli minerallerden üretilen yağ,  demir ve çelik yarı mamuller, gazete kâğıdı, kereste, alaşımsız alüminyum, alaşımsız çinko, arıtılmış bakır katotları ve ay çiçek tohumu teşkil etmektedir.

Anlaşma ve Protokoller
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkiler 8.10.1937 tarihli “Ticaret ve Seyrisefain Anlaşması” ve 25.2.1991 tarihli “Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Anlaşma” çerçevesinde yürütülmektedir.
Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma (17.05.2000), Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (01.01.2000 ),Ticari, Ekonomik, Sınai ve Bilimsel-Teknik İşbirliğinin Geliştirilmesi (15.12.1997), Serbest Dövizle Ödemelere Geçişe Dair Protokol (20.05.1982)