Coğrafi Veriler
İSPANYA
Başkent : Madrid 
Yüzölçümü  : 550 milyon Km²
Nüfus  : 44.708.964
Konuşulan dil : İspanyolca
Din   : Hıristiyan Katolik (%1’lik bir kesim Protestan, Musevî, Müslüman,)
Etnik Grup Yapısı : Nüfusun % 91,6’sı İspanyol, % 13,7’si Faslı, 13,3’ü Ekvatorlu, % 8,5’i Romen, % 7,3’ü Kolombiyalı, % 6,1’i İngiliz, % 4,1’i Arjantinli ve %3,6’sı Alman
Para Birimi  : Euro
Sınır Komşuları  : Fransa, Portekiz, Fas, Cezayir, Andorra
Önemli Şehirleri : Barcelona, La Caruna, Ovieda, Sevilla, Valencia, Vizcaya
 

İspanyol ekonomisinin ilki Avrupa Birliğine üyeliğin başlangıcından 1986-1998 ve Avrupa Para Birliği’ne geçişten sonra 1999-2007 olmak üzere iki ayrı büyüme ve atılım dönemi yaşadığını belirtebiliriz. İspanya 1986 yılında AB’ye üye olmasının ardından, Topluluktan sağlanan ekonomik yardımlar ve özellikle topluluk kaynaklı yabancı sermayenin de olumlu etkisi ile 1990’a kadar olan dönemde önemli büyüme artışları kaydetmiş ve yıllık ortalama % 5 oranında büyüyerek sanayileşmiş bir ülke noktasına gelmiştir.  Bu dönemde AB kaynaklı fonların, alt yapı ve sanayi yatırımlarında kullanıldığı görülmektedir.

İspanyol ekonomisi gelişmiş ülkelerin genel yapısına sahip olup, hizmet sektörü GSYİH içinde 1. sırayı alırken, bu sektörü sanayi üretimi izlemektedir. Bu iki sektörün GSYİH içindeki payı % 90’a yaklaşmaktadır. Ülkenin göstermiş olduğu ekonomik gelişmeyle beraber tarımın GSYİH içindeki oranı sadece %4.8 olup,  milli hasıladaki payı oldukça düşerken, inşaat sektörünün her zaman yüksek olan payı  daha da artmaya başlamıştır.

2006 yılı itibariyle hizmet sektörünün GSYİH içindeki payı yüzde 65,6’ya yükselmiştir
2006 yılı itibarıyla hizmetler sektörünün GSYİH içindeki payı %65,6’ya kadar yükselmiştir. Perakendecilik, turizm, bankacılık ve telekomünikasyon sektörleri ekonomik faaliyetin en önemli unsurlarındandır. Diğer taraftan GSYİH'nin %29,6'lık kısmını oluşturan sanayi sektörü ekonomideki yerini pekiştirmiştir.

1996 yılından bu yana devletin ekonomi içindeki payı, özellikle kamu sektörü modernleştirme programının yürürlüğe girmesiyle beraber ciddi anlamda gerilemiştir. Yürütülen birçok özelleştirme faaliyeti ile beraber, kamu sektörü; akaryakıt, doğal gaz, demir ve çelik, telekomünikasyon, hava ve deniz taşımacılığı, elektrik üretimi ve bankacılık gibi alanlardan büyük oranlarda çekilmiştir. Kamu sektörünün 1996 yılında GSMH içindeki payı %1,8 iken, bu pay 2004 yılında % 0,1’e gerilemiştir.

1980’den bu yana sürekli olarak düşüş gösteren enflasyon, ilk defa 1993 yılında %5’in altına düşmüştür. Enflasyon oranı 2005’te de % 3,5, 2006 yılında ise % 3,4’dür. Diğer önemli makroekonomik göstergelerden işsizlik oranının azalma eğilimini sürdürerek 2006 yılında % 8,6’ya düşmesi önem taşımaktadır.

İspanya’nın dış borç yükünün oldukça fazla olmasına karşın, rezervlerinin 14,6 milyar Euro olması da ekonominin dikkat çekici bir özelliğidir. 2007 yılı Ağustos ayında dünya borsalarında yaşanan kriz sonucu İspanya Merkez Bankası döviz rezervlerinin % 30’unu likidite etmiştir.

İthalat yaptığı en önemli ülkeler: Almanya, Fransa, İtalya,  Çin, İngiltere, Hollanda, Portekiz, ABD’dir.

İhracat Yaptığı En Önemli Ülkeler: Fransa, Almanya, Portekiz, İngiltere, İtalya ve ABD olup. İhracat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye 10. sıradadır.

İspanya’nın İhracatı: Otomotiv, nükleer reaktörlere ait parçalar, elektrikli makina ve ekipmanlar, mineral yağlar, plastik ve plastik ürünler, meyveler, döküm, eczacılık ürünleri, taze ve kurutulmuş sebze 

İKİLİ İLİŞKİLER                                                                                                                   
2006 yılı itibari ile 3.810 milyar € ithalat yaptığımız ispanya’nın ithalatımız içindeki payı %2.8’dir. 2006 yılı itibarı ile 3.680 milyar € ihracat yaptığımız İspanya’nın ihracatımız içindeki payı % 4.3’dır.                     

En çok ihraç ettiğimiz ürünler
: Portland çimentosu, petrol ürünleri, televizyon alıcıları, bitkisel yağlar.

En çok ithal ettiğimiz ürünler
: Binek otomobil, hava taşıtları, ticari araçlar, soya yağı, komple tesis, kürkler, ham deriler, motorlu taşıt aksam ve parçaları, fosfatlar ve petrol yağları.

Anlaşma ve Protokoller

Yatırımların Teşviki Ve Korunması Anlaşması (1995), Ekonomik Ve Sınai İş Birliği Anlaşması(1997),Türkiye-İspanya Ekonomik Ve Mali İş Birliği Protokolü(1998), Karayolu Taşımacılığı Anlaşması ( 1998), Ortak Eylem Planı ( 1998), Türkiye Ve İspanya Odalar Birliği Arasında İşbirliği Anlaşması(2002), Antalya Ve Murcia Ticaret Ve Sanayi Odaları Arasında İşbirliği Anlaşması, Barselona ve İstanbul Ticaret Odaları arasında işbirliği(2005),